Om Birkemosegaard

Om Birkemosegaard

Om Birkemosegaard.

Birkemosegaard ejes af Kalatrong Apairatana (Kung) og Jesper Andersen og til gården hører også børnene Catharina, Angeli, Anton, Annika og Benjamin. Jesper og Kung står for driften af Birkemosegaard sammen med 3 medhjælpere.

Jesper forpagtede gården i 1988 og overtog den i 1992 efter sine forældre, hvor Kung også kom til Birkemosegaard som udvekslingsstudent.

Gården har været i familiens eje i 4 generationer siden 1906. Fra 1985 har der været kørt weekend vareture med levering af økologiske og biodynamiske varer til kunder i og omkring København efter forudgående bestilling.

Hvorfor Økologisk ?

Birkemosegaard er en biodynamisk/økologisk dyrket gård og har været det siden 1968. Besætningen bestod på daværende tidspunkt af 35 malkekøer på 13 ha jord. Det har sin helt egen historie at gården på daværende tidspunkt undlod at bruge sprøjtemidler og blev økologisk. Jespers forældre, de daværende ejere, Tove og Svend Andersen havde tidligere kun brugt kunstgødning i mindre omfang, da gården havde stort husdyrhold i forhold til arealet.

I 1964 og 1965 valgte de imidlertid at sprøjte mod luseangreb i roemarken. Ved et uheld brød køerne gennem hegnet og åd de sprøjtede roer, og efterfølgende blev køerne syge og adskillige af de drægtige køer aborterede. Denne oplevelse og bekymringen for grundvandet og miljøet i øvrigt gjorde, at de tog et radikalt valg om ikke at bruge sprøjtemidler fremover.

Birkemosegård ligger på Sjællands Odde mellem Overby og Havnebyen med vand til den ene side og i et område med en stor koncentration af økologiske landmænd. Det giver gode økologiske vækstbetingelser for både dyr og afgrøder.
 

Oksekød

Kvægholdet bestod indtil 1.4. 2003 af en besætning med 80 malkekøer, og opdræt af 80 slagtekalve, men pga den dårlige økonomi i Øko- mælkeprodukterne blev kvoterne solgt og mælk leveret sidste gang i marts 2003. 

Herefter består den animalske produktion af ammekøer med slagteungdyr produktion. Vi samarbejder med andre økologiske og biodynamiske landmænd og frugtimportører bl.a. Rønnely i Svinninge, der har været drevet økologisk siden 1972, samtSolhjulet  så vi kan klare efterspørgslen fra kunderne. 

Vores dyr slagtes og dyrlæge kontrolleres på Ndr. Asmindrup slagtehus som ligger 15 km. fra vores gård. Alle vores udskæringer foretages af den Økologiske slagter i Holbæk (slagter.dk) I forbindelse med parteringen kontrollerer Kung hvert eneste stykke og sorterer selv det kød, som skal hakkes. Derfor kan vi altid stå inde for kvaliteten og ser på vores produkter med en forbrugers øjne. Vi oplyser ikke om fedt% i vores hakkede kød, da dette altid vil være en vurderingssag som varierer fra dyr til dyr, men i og med at vi selv sorterer kødet før det hakkes, tilstræber vi lavt fedt indhold. Lavest fedt % findes i hakket kød af yderlår og hakket skinkekød.

 

 

Gårdbutik

Birkemosegaard ligger på Sjællands Odde mellem Overby og Havnebyen. Her har vi også en lille Gårdbutik, hvorfra vi sælger vore økologiske og biodynamiske varer:

Årstidens aktuelle friske frugt og grønt

- Oksekød af egen produktion pakket i mindre dybfrostpakker.
- Svine og lammekød i samarbejde med Slagtergården i Holbæk.
- Mælk, Fløde og Smør fra Naturmælk.
- Vin. Naturlig fra økologiske og biodynamiske producenter.
- Kyllinger og kyllingeprodukter fra Sødams Økologiske Fjerkræ.
- Pålægsvarer: salami og røgvarer.
- Mel fra Aurion af korn fra bl.a vore marker, samt nymalet korn af egen avl.
- Saft, honning, syltetøj mv fra Søbogård.
 
Mange har sommerhus i området og lærer os at kende, når de sommeren igennem kommer og køber varer i vores gårdbutik, samtidig med at de får mulighed for at vise børnene, at ikke al mad kommer fra supermarkedet.
 
 

 

Åbningstider

Vinter 2020 

Uge 46 Uge 47 Uge 48
Monday: Closed
Tuesday: Closed
Wednesday: Closed
Thursday: 10:00–17:00
Friday: 10:00–18:00
Saturday: 09:00–18:00
Sunday: 09:00–17:00
Monday: Closed
Tuesday: Closed
Wednesday: Closed
Thursday: 10:00–17:00
Friday: 10:00–18:00
Saturday: 09:00–18:00
Sunday: 09:00–17:00
Monday: Closed
Tuesday: Closed
Wednesday: Closed
Thursday: 10:00–17:00
Friday: 10:00–18:00
Saturday: 09:00–18:00
Sunday: 09:00–17:00